De Amsterdamse Tramharmonie

Blaasmuziek.

In Amsterdam lang niet zo vanzelfsprekend als in veel andere delen van het land.

Toch weet de Amsterdamse Tramharmonie deze muziek de juiste draai te geven, die zij nodig heeft om te overleven in de hectiek van onze hoofdstad. Ontstaan in 1906 als bedrijfsfanfare van de Gemeentetram Amsterdam is het orkest inmiddels uitgegroeid tot een eigentijdse muziekvereniging met ballen.

Het orkest weet steeds weer te verrassen door bijzondere producties op de prachtigste podia. Programma’s die het orkest in eigen beheer produceert, van creatief idee tot de laatste puntjes op de i. Een greep uit de hoogtepunten van de afgelopen jaren:

• 2015: Colors, Muziekgebouw aan’t IJ
    concert met de wereldberoemde trombonist Jörgen van Rijen (solotrombonist Koninklijk Concertgebouworkest)
  • 2016: Geef Mij Maar Amsterdam, Koninklijk Theater Carré
    een reis door 110 jaar Amsterdamse muziek, met o.a. Willeke Alberti, Martijn Fischer en Sjors van der Panne
  • 2018: Vivre!, Paradiso
    een bloemlezing uit het repertoire van het Franse Chanson, met Gerard Alderliefste, Philippe Elan en Katell
  • 2018: IJsselmeertournee
    met 2 enorme klippers maakte het orkest een muzikale ronde langs de leukste plaatsen aan het IJsselmeer
  • 2019: Nieuwjaarsconcert
    we waanden ons in Wenen met alle klassiekers die je verwacht bij een Nieuwjaarsconcert!
  • 2019: This is John Williams
    show van geluid en beeld met filmmuziek van John Williams. Als het concert 3 dagen mocht duren, hadden we ál zijn hits gespeeld.

Dankzij de Tramharmonie leeft de blaasmuziek meer dan ooit in Amsterdam én ver daarbuiten.

Tramharmonie. Moet je horen.

1906

Oprichting

Fanfarekorps Kunst na Inspanning wordt opgericht. Voor een contributie van 15 cent per week zoeken conducteurs en bestuurders van de Amsterdamse Gemeentetram na het werk ontspanning in de blaasmuziek.

1916

Jubileum

Na 10 jaar weet je het zeker: een fanfare is ook niet alles. Dus worden er klarinetten aangeschaft, en vrijwilligers aangewezen die hierop moeten spelen. Na enig studeerwerk hunnerzijds, kan het fanfarekorps zich met trots omdopen tot Amsterdamsche Tramharmonie.

WOII

In de oorlog heeft de Tramharmonie het moeilijk gehad. Op 5 mei kan de Tramharmonie dan ook niet wachten om de uniformen aan te trekken, de instrumenten uit de koffer te halen en de straat op te trekken. Het Wilhelmus klinkt door Amsterdam.

Nog een jubileum

Het orkest bestaat 60 jaar, en dat moet gevierd worden. Er wordt een concert gegeven met niemand minder dan Willy en Willeke Alberti. Nietsvermoedend dat dit 50 jaar later een vervolg zou krijgen…

Überjubileum

Het 110-jarig bestaan van de Tramharmonie wordt gevierd met de grootste productie die het orkest ooit gekend heeft. Voor een uitverkocht theater Carré kijkt de Tramharmonie terug op haar eigen geschiedenis en die van de Amsterdamse muziek. Met medewerking van vele gastartiesten, waaronder Willeke Alberti, Martijn Fischer en Sjors van der Panne.